joi, 17 februarie 2011

Steve Jobs se retrage de la Apple din cauza cancerului







„Părintele” iPod-ului, al iPhone-ului şi genialul inventator al computerelor Mac, Steve Jobs, a anunţat că-şi prelungeşte „vacanţa medicală” cel puţin până în iunie 2009, din cauza cancerului la pancreas cu care se luptă, la 54 de ani.
Vestea i-a şocat nu numai pe milioanele de fani din toată lumea, ci şi pe observatorii pieţei financiare americane, unde Apple Computers (ala care Jobs este cofondator şi pe care a condus-o în ultimii zece ani). Chiar şi în aceste vremuri de recesiune economică, acţiunile Apple erau considerate drept un etalon de stabilitate pe pieţele bursiere, dar, miercuri şi joi, ele au pierdut la un moment dat până la 10% din valoarea lor. 
Fără Jobs la conducere, nu se ştie încotro ar putea-o lua-o compania, care, după zece ani de creştere explozivă a vânzărilor, se confruntă cu o scădere dramatică a cheltuielilor pentru entertainment (muzică şi film) în toată lumea. Mac-urile au un public fidel, dar în privinţa vânzărilor nu atentează la supremaţia terminalelor rivale dezvoltate pe platforme ale Microsoft.
Retragerea lui Jobs ar putea să ducă la întreruperea şirului de inovaţii spectaculoase care au marcat ultimii zece ani din istoria Apple, între care apariţia iPod-ului (însoţit de posibilitatea descărcării de melodii de pe internet, prin programul iTunes) a dat o lovitură revoluţionară în domeniul gadgeturilor, comparabilă cu lansarea CD-urilor (de către Philips), în 1982 şi a walkman-urilor (de către Sony), în 1979.
Acum, anunţul lui Jobs că „problemele de sănătate s-au dovedit mai complicate decât păreau iniţial” (cancerul la pancreas este forma de cancer cu cea mai mare rată a mortalităţii!), venit pe fondul recesiunii economice cu care se confruntă SUA, ridică semne de întrebare privind viitorul Apple.
Conducerea companiei a fost deja preluată, de mai multe luni, de directorul operaţional, Tim Cook, dar fanii lui Jobs se tem că, deşi Cook se pricepe la conducerea afacerii, îi lipseşte „genialitatea” predecesorului său, pentru a veni cu noi produse inovatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu